Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Η κοκκινοσκουφίστα - με λίγα λόγια



Το βιβλίο της Μαρίας Ρουσοχατζάκη με τίτλο «η κοκκινοσκουφίτσα – με λίγα λόγια» είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΛΟΓΟΣ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά 2 – 4 ½ ετών ή και μεγαλύτερα με διάσπαση προσοχής καθώς και σε μαθητές Α’ Δημοτικού. Η πρόταση που προσφέρεται είναι πλήρης και βοηθά στην προαγωγή του ορθού λόγου.
Είναι το πρώτο της σειράς από άλλα έντεκα που θα ακολουθήσουν.
Η παρούσα εκδοτική προσπάθεια αφορά παιδιά μικρής ηλικίας 2 - 4 ½ ετών. Στην ηλικία των 2 ½ - 4 τα παιδιά, ειδικά αν είναι ζωηρά, κινητικά, δραστήρια, δεν κάθονται εύκολα να προσέξουν τη ροή ενός παραμυθιού. Συχνά οι γονείς (και οι παιδαγωγοί) προσπαθούν να διαβάσουν ένα παραμύθι και εκείνα διακόπτουν με εκτός θέματος ερωτήσεις, φεύγουν ή, παράλληλα, ασχολούνται με κάτι άλλο. Συχνά το παραμύθι δεν ολοκληρώνεται και είναι «ο καημός» των γονιών, ότι το παιδί τους «δεν κάθεται να ακούσει ένα παραμύθι»…
Σ΄ αυτήν την έκδοση, δίνοντας ενδιαφέρουσα και συγχρόνως απλή εικόνα, εικόνα που ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πρόταση που παρουσιάζεται ακουστικά στο παιδί, προσπαθούμε να δοθεί ένα παράλληλο και ταυτόσημα οπτικό και ακουστικό ερέθισμα, και τούτο μέσω μιας ολοκληρωμένης, απλής πρότασης: το υποκείμενο, το ρήμα, το αντικείμενο ή το κατηγορούμενο και ο κάθε προσδιορισμός είναι ξεκάθαρα και συχνά από τη μια πρόταση στην άλλη επαναλαμβανόμενα, γεγονός που βοηθά το μικρό παιδί στην πρόσληψη, αποκωδικοποίηση και αφομοίωση της πληροφορίας, αλλά κατόπιν και στην αναπαραγωγή της. Η επιλογή των λέξεων είναι απλή, τόσο νοηματικά όσο και φθογγολογικά: εύκολα προφέρονται και εύκολα κατανοούνται.
Έμφαση δίνεται, στην περίπτωση που έχουμε να επικοινωνήσουμε ή να διδάξουμε παιδιά με ιδιαίτερες (εξαιτίας ποικίλων παραγόντων) δυσκολίες στην εξέλιξη του λόγου και της μάθησης. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με τέτοιου τύπου προβλήματα, πιθανόν να έχουν ανάγκη από αφήγηση δοσμένη όπως εμείς προτείνουμε, αν και καταρχήν απευθύνεται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, που έχουν κανονική εξέλιξη.



Η «κοκκινοσκουφίτσα – με λίγα λόγια» σε κάρτες εξελίξεων δίνει την δυνατότητα στο παιδί να φτιάχνει την ιστορία και να την αναπαράγει προφορικά και γραπτά. Κατάλληλο για ηλικίες μέχρι και το νήπιο, αλλά με ενδιαφέρον ιδιαίτερο για την Α’ Δημοτικού, που εισάγεται η διαδικασία του «σκέφτομαι και γράφω».
20 κάρτες χωρισμένες σε 4 ομάδες (ανά πέντε) δίνεται στο παιδί για να τις βάλει στη σειρά και να πει μόνο του την ιστορία. Η αντίστοιχη πρόταση γράφεται πίσω από κάθε καρτέλα για βοήθεια. Δίνονται επίσης κάρτες με σειρές για να γράψει τις προτάσεις, το μεγαλύτερο παιδί, και να «δημιουργήσει» τη γραπτή αφήγηση. Παρέχονται οδηγίες για τη διεύρυνση της πρότασης που περιγράφει την κάθε εικόνα. Η έκδοση αυτή είναι μια παραλλαγή – εξέλιξη της «κοκκινοσκουφίτσας, με λίγα λόγια»
Τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθιούνται από την απλή και συγκεκριμένη εικόνα που προσφέρεται στο παρόν εγχείρημα και που καταρχήν ζητά μια ολοκληρωμένη πρόταση για να την περιγράψει επαρκώς. Επίσης τα παιδιά βοηθιούνται από την απλή και λογική αλληλουχία των εικόνων, που οδηγούν την αφήγηση από την αρχή προς το τέλος με μικρά βήματα και έτσι μαθαίνουν εύκολα την μεθοδολογία του «λέω μια ιστορία».
Με εξαίρετη εικονογράφηση και επιλεγμένη παιδαγωγική – εκπαιδευτική προσέγγιση σε άψογη συσκευασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου